Menu Sluiten

Internetverbinding

Voor een smart home is de internetverbinding de belangrijkste component. Bijna alle slimme apparaten communiceren via dat medium.

Goed internet bestaat uit drie elementen: de internetverbinding moet stabiel zijn, voldoende capaciteit hebben en het draadloze bereik in huis en buitenshuis moet goed zijn. Het wisselen van internetverbinding nadat je slimme woning optimaal is ingericht, heeft veel impact. Zorg voor een optimale verbinding, voordat je met smart home begint!

In mijn geval had ik minder goed bereik in de tuin. In het begin denk je: ‘dat heb ik toch niet nodig, dus ik laat dat nog even zitten’. Maar bij het ophangen van de eerste ‘outdoor’-camera heb je daar al spijt van.

Stabiele Smart home Internetverbinding

Internet kan er vanwege allerlei (externe) oorzaken uit liggen. Het uitvallen van de verbinding heeft impact op het functioneren van de slimme apparatuur.

SLA

Bij het afsluiten van een internetcontract biedt de provider een zogenaamd ‘Service Level Agreement’ aan. Daarin staat hoe lang de verbinding er maximaal uit kan liggen. Veel providers maken verschil tussen particuliere en zakelijke verbindingen. Particulier kan het zomaar zijn dat een dienst één of meerdere dagen niet beschikbaar is. Of dat het een aantal dagen duurt voordat er een monteur langs komt.

In sommige gevallen is het mogelijk om voor een maandelijkse meerprijs een hoger ‘Service Level’ te krijgen voor je smart home internetverbinding.

Fallback verbinding

Als dat niet voldoende is, kan je overwegen om een extra abonnement bij een andere provider af te sluiten. Die zou je dan kunnen gebruiken als ‘fallback’-verbinding. Dat is een extra internetverbinding, waarnaar automatisch wordt overgeschakeld als de primaire verbinding uitvalt. Als er geen storing is, wordt de extra verbinding gebruikt om de capaciteit te verdelen.

Stel dat je een glasvezelverbinding hebt, kies dan bijvoorbeeld een goedkoop VDSL-abonnement als fallback verbinding. Voor deze oplossing heb je een multi-WAN router nodig. Lees hier meer over dit type router. Als je goed 4G- of 5G rondom je huis hebt, zou je er ook voor kunnen kiezen om een SIM-kaartje als fallback verbinding te gebruiken.

Genoeg capaciteit

Dat je smart home internetverbinding voldoende capaciteit moet hebben, lijkt vanzelfsprekend. Daarbij is niet alleen de download-snelheid belangrijk, ook de upload-snelheid moet voldoende zijn. Nest Camera’s uploaden de beelden naar internet. Voor elke camera is ongeveer 2 Mbps upload-snelheid aanbevolen. Twee beveiligingscamera’s zorgen er al voor dat de capaciteit van je internetverbinding minimaal 4 Mbps moet zijn!

Bereik

Goed draadloos internet op alle plekken van het huis (en liefst ook buitenshuis) is essentieel. Voorheen werden wifi-versterkers aangeprezen om het signaal te verbeteren. Ik ben daar geen voorstander van. Het is een relatief goedkope oplossing, maar bij gebruik van versterkers lever je veel snelheid in. Beter is het om te kiezen voor een multiroom- of meshnetwerk . Google heeft daar een mooie oplossing voor ontwikkeld.

Voor een slimme woning is de internetverbinding de belangrijkste component. Bezuinig daar niet op!