Menu Sluiten

Een smart home helpt de mantelzorger

De slimme technieken van een smart home, toegepast in een mantelzorgwoning, bevorderen het adequaat reageren bij noodgevallen en verhogen de gemoedsrust van de mantelzorgers.

Verzorgingshuizen zijn standaard uitgerust met hoogwaardige signaleringsapparatuur, maar ‘gewone’ huizen hebben die voorzieningen niet. Terwijl er in Nederland wel steeds meer thuiswonende ouderen zijn. Mantelzorgers en familie willen hen zo goed mogelijk verzorgen. Zij worden ontlast als de mantelzorgwoning slimme technieken bevat.

De enige voorziening die daarvoor bij de oudere zelf aanwezig moet zijn, is de draadloze internetverbinding. Verder zijn geen aanpassingen in de mantelzorgwoning nodig. Voor nog geen € 1.000 is het huis voorzien van slimme technieken die de mantelzorger en familie dagelijks een grote dienst bewijzen.

Hoe kunnen slimme technieken worden toegepast in de mantelzorgwoning?

De Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder

De slimme sensoren van de Nest Protect detecteren rook en koolmonoxide. Als dat gebeurt belt het systeem direct de buren of mantelzorger met een automatische, vooraf ingestelde melding.

Bij een koolmonoxide-melding geeft de slimme sensor vervolgens de Nest thermostaat opdracht het verwarmingssysteem in de mantelzorgwoning uit te schakelen, zodat het gevaar zich niet verspreidt.

Nest in Mantelzorgwoning

Het slimme slot draait automatisch de buitendeur open, zodat die niet de vluchtweg hindert.

Slimme deursloten in mantelzorgwoning

Ook zonder noodgeval is een slim slot aanbevolen. De Nuki Smart Lock zorgt ervoor dat ouderen niet meer zelf naar de deur hoeven te lopen om die te openen. Zodra de mantelzorger (of familieleden met toegangsrechten) de deur naderen, ontgrendelt die zich automatisch. Bij het verlaten van de mantelzorgwoning, draait de deur zichzelf op slot.

Familieleden die de oudere af en toe bezoeken, krijgen door de ‘beheerder’ een tijdelijke code toegewezen. Door die code in te typen op de keypad naast de buitendeur, hebben zij op de afgesproken tijden toegang tot de mantelzorgwoning.

Nuki deurbediening in mantelzorgwoning

In het logboek van de Nuki-app kan worden ingezien wie de deur heeft ver- of ontgrendeld.

Alarmknop in mantelzorgwoning

Door verschillende Flic alarmknoppen in huis te monteren of door een alarmknopje bij zich te dragen, kan in noodgevallen de mantelzorger worden opgeroepen.

Alarmknop in mantelzorgwoningFlic knop_FB

Bij het indrukken van de slimme drukknop wordt bijvoorbeeld een SMS-bericht gestuurd, of wordt de mantelzorger gebeld met een automatische melding.

Slimme verlichting in mantelzorgwoning

Heeft de oudere al slimme verlichting in huis?

Monteer dan aan een sensor onder het bed die – zodra de oudere het bed uitstapt – een notificatie stuurt naar de telefoon van de mantelzorger en tegelijkertijd wat lampen aan doet, zodat de route naar het toilet is verlicht.

Camera in mantelzorgwoning

Met de binnenshuis Nest-camera kan de mantelzorger via de mobiele telefoon meekijken in de mantelzorgwoning. De Nest Cam Indoor bevat een ingebouwde microfoon en speaker zodat de mantelzorger direct kan communiceren met de oudere.

Camera in mantelzorgwoning

Om privacyredenen is het advies om de camera standaard uitgeschakeld te laten staan en uitsluitend (door middel van de Nest-app) in te schakelen in als het nodig is.

Een andere optie is om een tijdschema in te stellen, waardoor de camera alleen ‘s avonds laat en ‘s nachts is ingeschakeld.

Installatie en kosten

Het grote voordeel van een smart home is dat iedereen met een beetje affiniteit met techniek het zelf kan installeren. Er hoeven geen dure installateurs ingeschakeld te worden. Ook vereist het geen kostbare aanpassingen in de mantelzorgwoning. Daarnaast is het systeem naar eigen inzicht uit te breiden.

De bovenbeschreven oplossingen vragen – uitgezonderd het indrukken van de alarmknop – geen bediening van de oudere zelf. Technische kennis is dus niet nodig. Alles gaat automatisch.

Smart Home onderdeel Per maand Eenmalig
Nest Protect rook- en koolmonoxidemelde

– Een slimme melder

€ 129,00
Nuki Smart Lock 2.0 met keypad

– Een slim slot bij de voordeur

€ 378,00
Nest Camera

– Een slimme Nest Cam Indoor

€ 199,00
Slimme thermostaat

– Nest Learning thermostaat
– Controleer vooraf of de huidige CV kan worden gekoppeld aan de Nest-thermostaat

€ 249,00
Flic, de slimme drukknop

– Alarmknop
– Gebaseerd op IFTTT

€ 25,00
Telefonische meldingen

– Gebaseerd op IFTTT

 € 6,00
Totaal € 986,00

Uitleg van berekening

Bovenstaande prijzen zijn incl. 21% BTW.
Aanbiedingen zijn niet meegenomen in deze berekening.
✓ Lees meer over het koppelen van Woopla phone calls aan IFTTT (artikel voor gevorderden).
De sensor onder het bed is niet meegenomen in deze berekening.
Deze berekening is bedoeld als indicatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *