Menu Sluiten

Philips Hue – Gedrag bij inschakelen

Een eigenaardigheidje van de Philips Hue bij het inschakelen: zodra een slimme lamp met een schakelaar (of bij stroomuitval) is uitgeschakeld, dan brandt de lamp voluit nadat je die weer inschakelt. Dat kan nu worden voorkomen. Philips heeft recent een update uitgebracht die dit probleem verhelpt. De nieuwe functie heet: Gedrag bij inschakelen. Je moet het alleen nog even zelf activeren.

Hoe stel je Gedrag bij inschakelen in?

 

✓ Open de Hue-app op je telefoon
✓ Ga naar ‘Instellingen’
✓ Kies ‘Gedrag bij inschakelen’
✓ Open elke lamp afzonderlijk en selecteer ‘Herstel na stroomuitval’
✓ Met het pijltje naar links (linksboven) sla je de keuze op.

Philips Hue - Gedrag bij inschakelen 2 - philips hue inschakelen
Philips Hue - Gedrag bij inschakelen 1 - philips hue inschakelen

Philips Hue inschakelen

Een groot verschil tussen traditionele verlichting en slimme verlichting is de wijze van inschakelen. Bij traditionele verlichting werkt dat met een schakelaar of een dimmer. Je bedient de schakelaar en de lamp gaat aan. De slimme verlichting van de Philips Hue bedien je niet met een fysieke schakelaar, maar met een signaaltje. Dat signaal wordt gegeven door de Philips Hue Bridge. Dat betekent dat de lamp zelf altijd onder stroom moet staan om – in het geval van het signaal – te kunnen branden.

Wanneer je de verlichting in je huis aanpakt, kan je daarom het beste naar elk lichtpunt een fase-, nul- en aardedraad trekken. De lamp staat dan altijd onder spanning en je voorkomt onnodige schakeldraden in je smart home.

6 Comments

 1. edwin

  Beste Arjan,

  Ik heb een Philips Hue bridge met ongeveer 25-30 lampen hieraan vast. Elke keer als de stroom er af is geweest, of de hue bridge uit het stopcontact is geweest moet ik alle lampen en kamers opnieuw configureren. Doe ik iets niet goed, of kun je deze instellingen ergens oplsaan om dit in de toekomst te voorkomen?

  • Arjan van der Zouwen

   Beste Edwin,

   Bedankt voor je reactie op Smart and Smile!

   Het gevolg dat je omschrijft, is niet zoals het hoort te zijn na een stroomuitval. Welke versie van de Bridge gebruik je? V1 of V2?

   – Is de laatste versie van de software op de bridge geïnstalleerd? De huidige versie die ik (zonder problemen) gebruik is: 1041056000. Je kunt het versie nummer vinden in de Hue-app: Instellingen / Over / Bovenste regel (Philips Hue).
   – Als de softwareversie gelijk is of hoger dan 1041056000, dan zou je kunnen proberen de bridge te resetten. Ga hiervoor naar de Hue-app: Instellingen / Hue Bridges en klik op het informatie-icoon achter de betreffende bridge. Kies Opruimen.

   Mocht dit niet helpen, dan zou ik de Hue-bridge retour sturen voor garantie of een nieuwe bridge aanschaffen.

   Veel succes! Ben benieuwd naar de uiteindelijke oplossing.

   Groeten, Arjan

 2. Simone Smits

  Beste Arjan,

  Ik heb een philips hue lamp gekocht, deze bedien ik via de app op mijn telefoon. Deze lamp wil ik gebruiken als nachtlampje naast mijn bed, ik wil de lamp dus op de laagste stand hebben. Ik heb het inschakelgedrag al ingesteld op herstel na stroomuitval. Dit werkt als ik de lamp hierna direct weer aan doe. Echter als ik de lamp 15 min met rust laat en dan weer opnieuw aan doe met de lichtknop staat hij weer op de meeste felle variant. Doe ik iets fout en hoe zou ik dit kunnen oplossen?

  Ik hoor het graag,

  Groeten,
  Simone

  • Arjan van der Zouwen

   Beste Simone,

   Bedankt dat je de moeite hebt genomen om een reactie te plaatsen! Ik zal je vraag proberen te beantwoorden.

   Bestuur je de lamp via Bluetooth of met de Hue Bridge? Hue-lampen werken volgens mij het beste als ze constant onder stroom staan. Als de stroom er langere tijd af is, bestaat de kans dat de lamp zijn instellingen verliest.

   Wellicht is het beter om de schakelaar van de lamp altijd aan te laten staan en de lamp in- en uit te schakelen met je mobiele telefoon. Als je de lamp via Bluetooth bedient, zou een andere optie zijn om een Bridge aan te schaffen in combinatie met een Philips Hue Draadloze Dimmer.

   Die slimme schakelaar heeft – naast het makkelijk in- en uitschakelen – meteen een paar handige extra functies, zoals extra scenes als je gaat lezen of eenvoudige bediening wanneer je een keertje feller licht nodig hebt.

 3. Elaine

  Goedemorgen,
  Na een stroomuitval vannacht zijn nu flink wat van mijn (originele Hue) lampen niet meer bereikbaar. Gisteren functioneerde alles nog naar behoren.
  Ze doen het wel, maar ik kan ze niet meer via Hue bedienen.
  Wat kan ik doen om alles weer vanuit de sensoren en dimmer switch te kunnen bedienen?
  E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *