Menu Sluiten

Philips Hue

Slimme verlichting is natuurlijk iets dat niet mag ontbreken in een smart home. Lampen die net voor zonsondergang gaan branden, de mogelijkheid om bij verschillende gelegenheden andere lichtsferen te creëren, in de winter een gesimuleerde zonsopgang in de slaapkamer instellen. Voor degenen die al slimme verlichting hebben, klinkt dit bekend.

Tegenwoordig zijn er meer aanbieders van slimme verlichting. Ik heb alleen (positieve) ervaring met de grootste en bekendste aanbieder: Philips. De meeste ruimten in ons huis zijn inmiddels voorzien van Philips Hue lampen. Elke keer als een gloeilamp kapot gaat, vervangen we die door een slimme lamp. Het grote voordeel is namelijk dat de slimme lampen gewoon passen in bestaande armaturen. In zowel grote (E27) als kleine (E14) fittingen.

Kleuren

Philips laat je kiezen uit drie lichtkleur-varianten: Philips Hue White, Philips Hue White Ambiance en de Philips Hue White and Color.

Philips Hue White is vergelijkbaar met de traditionele lamp. De lamp heeft één lichtkleur: warm wit. Een voordeel ten opzichte van de traditionele verlichting is dat de lamp dimbaar is.

Philips Hue White Ambiance heeft verschillende lichttinten. Van warm wit tot koel daglicht.

Mijn grote favoriet is de Philips Hue White and Color. Met deze lamp kies je uit (niet geteld, maar volgens de website) 16 miljoen kleuren en creëer je elke gewenste sfeer.

Wij hebben ons huis als volgt ingedeeld: in de gang en op de overloop hebben we gekozen voor de Philips Hue White Ambiance, in alle kamers voor de Philips Hue White and Color. In de kelder zou je dan bijvoorbeeld nog kunnen kiezen voor de meest eenvoudige variant: Philips Hue White.

Schakelaars

Eén van de verschillen tussen traditionele verlichting en slimme verlichting, is dat de schakelaar in de LED-lamp zelf zit. In feite heb je geen lichtknoppen en dimmers meer nodig. De lampen zijn draadloos verbonden met een zogenaamde bridge. Die stuurt de lampen aan.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om ook een knop aan de muur te gebruiken. De Hue dimmer en Hue tab kan je op elke willekeurige plek schroeven of plakken. Die werken zonder bekabeling. Ook daarvoor heb je dus geen serie- of parallelschakelingen meer nodig.

Ik vind dat een slim huis zo weinig mogelijk knoppen moet hebben. Als alles automatisch gaat, heb je natuurlijk ook geen knoppen nodig. Lampen kunnen met bepaalde tijdschema’s worden in- en uitgeschakeld. Veel valt ook op te lossen met sensoren. In de gang en op de overloop heb ik sensoren geplaatst. Bij voldoende licht reageren die niet. Echter, zodra het schemerig wordt, gaan de lampen – bij detecteren van beweging – automatisch aan en vanzelf weer uit.

De Philips Hue-app

Met de gratis app voeg je eenvoudig je lampen en accessoires toe. Ook eventuele routines en timers kunnen daar worden ingesteld. Zelf gebruiken wij de app nauwelijks doordat de triggers worden beheerd in IFTTT.

Met de Hue Sync app (beschikbaar in de Microsoft Store) kan je kleuren synchroniseren met games, muziek en video.

Lichtkoof

Voor het creëren van sfeer en extra licht in de slaapkamer heb ik een lichtkoof gemaakt. Onder het bed heb ik een sensor gemonteerd. Zodra je uit bed stapt of de slaapkamer in komt, gaat de led strip in de lichtkoof zachtjes branden. Na 2 minuten schakelt deze zichzelf weer uit.

Gerelateerde artikelen

Lees ook:
Philips Hue – Gedrag bij inschakelen
Hoe slim zijn de slimme lampen van IKEA?