Menu Sluiten

Altijd op de hoogte met slim Telegram Kanaal

Als ik een momentje niets te doen heb, grijp ik vaak uit gewoonte naar mijn mobiele telefoon. Even mijn informatieachterstand wegwerken! 🙂 Voorheen scharrelde ik dan door mijn nieuwe e-mailberichten, las de bekende nieuwssites en verstuurde wat berichten met Whatsapp. Tegenwoordig houdt IFTTT de wereld om mij heen in de gaten. Als er iets gebeurt dat voor mij relevant is om te weten, post IFTTT dat in ons Telegram Kanaal. Doordat IFTTT toegang heeft tot mijn agenda, e-mail, weerstation en allerlei andere diensten, genieten wij van een slim Telegram Kanaal.

Een slim Telegram Kanaal ziet er ongeveer zo uit:

IFTTT en Telegram

Door middel van zelfgekozen Applets in IFTTT heb ik aangegeven welke informatie er naar ons Telegram kanaal moet worden gestuurd. Allerlei populaire diensten, waaronder Instagram, Twitter, Facebook, mijn e-mail, mijn locatie en Google News heb ik aan het Telegram Kanaal gekoppeld. Vanzelfsprekend zijn ook alle apparaten uit mijn smart home gekoppeld aan het slimme kanaal.

Het instellen van een slim Telegram Kanaal is relatief eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is het instellen van een IFTTT trigger. Bijvoorbeeld: Als mijn woonplaats in Google News verschijnt, post dan een bericht in het Telegram kanaal.

Hoe maak je een slim Telegram Kanaal?

WhatsApp heeft op dit moment geen officiële API die is gekoppeld met IFTTT, vandaar mijn keuze voor Telegram. In de onderstaande instructie ga ik er vanuit dat je al een Telegram-account hebt. Zo niet, download en installeer Telegram op je mobiel en download ‘Telegram Desktop’ voor Windows of macOS. Heb je nog geen IFTTT-account? Lees hier hoe je een IFTTT-account aanmaakt.

Stap 1

Open Telegram Desktop.
Klik rechtsboven op het hamburger-menu en selecteer ‘New Channel’.
Geef je nieuwe kanaal een naam en klik op ‘Create’.
Laat ‘Public’ geselecteerd staan en vul een link naar keuze in, in dit voorbeeld gebruik ik: ‘smartandsmile’.
Kies bij de vraag om ‘members’ toe te voegen op ‘Skip’.

Je Telegram Kanaal is aangemaakt.

Stap 2

Nadat je kanaal is aangemaakt, moet je IFTTT autoriseren en verbinden met Telegram.

Stap 3

Om IFTTT toestemming te geven om berichten in je kanaal te posten, is het van belang om IFTTT als beheerder toe te voegen aan je kanaal.

Open je zojuist aangemaakte Telegram Kanaal.
Klik rechtsboven op de drie puntjes boven elkaar en kies ‘Manage channel’.
Kies ‘Administrators’ en zoek ‘IFTTT’. Klik op ‘Add administrator’ en zoek eventueel nog een keer. Mij is opgevallen dat IFTTT soms (onterecht) niet wordt weergegeven in de resultaten. Na een paar keer proberen, zal je de vermelding ‘IFTTT’ zien verschijnen.

Nadat je ‘IFTTT’ als beheerder hebt toegevoegd, verschijnt de volgende melding.

Klik op ‘Ok’.

Stap 4

De laatste stap! Om je Telegram Kanaal weer te geven als beschikbaar kanaal in de Telegram Applet in IFTTT, open je de bot ‘IFTTT’ aan de linkerkant in Telegram Desktop.

Post het commando ‘/start’ gevolgd door ‘/connect_channel’.

Type daarna ‘@’ gevolgd door de naam van je nieuwe  Telegram Kanaal. De volledige naam van je kanaal opsturen, werkt ook. In mijn voorbeeld: https://t.me/smartandsmile.

De volgende melding verschijnt:

Daarna is je eigen kanaal zichtbaar in de Telegram Applet op IFTTT en kan je alle beschikbare Applets aan je kanaal koppelen:

Koppel zoveel mogelijk Applets aan je kanaal. Je hebt nu een slim Telegram Kanaal!

Voorbeelden van triggers

Een selectie uit de triggers die ik heb ingesteld:

 Stuur de afspraakinformatie naar het Telegram Kanaal als er een nieuwe afspraak wordt toegevoegd in onze gezamenlijke agenda;
 Forward het nieuwsbericht als de bedrijven waarvoor wij werken in het nieuws zijn.
Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, ontvangen wij een melding dat het mogelijk glad is op de weg.
Zodra er iemand uit onze kennissenkring jarig is, herinnert Telegram ons eraan om die persoon te feliciteren.
Wanneer ik een e-mail ontvang waarin de woorden ‘track and trace’ staan, wordt dit bericht geplaatst in Telegram, zodat de ander weet dat er een pakketje onderweg is.
Als de UV-index boven de 6 is, adviseert Telegram ons om in te smeren met zonnebrand als we naar buiten gaan.
Zodra ik de supermarkt binnenloop, stuurt Telegram daar een notificatie van, zodat de ander nog wat artikelen op de ‘BoodschAPP’ kan plaatsen.
Als de Hertog Jan Pilsener (en een aantal andere producten) in de aanbieding is bij de Albert Heijn, wordt dit weergegeven in Telegram. Daarna kan ik met één klik dit artikel toevoegen op de boodschappenlijst. (Helaas is deze trigger niet meer beschikbaar. Lees daar hier meer over.)