Menu Sluiten

Hoe slim zijn de slimme lampen van IKEA?

Sinds kort verkoopt IKEA slimme lampen. “Slimme verlichting is nu makkelijker en betaalbaar”, staat op hun website. Dat de lampen van IKEA beduidend goedkoper zijn dan de slimme lampen van Philips – de Philips Hue – dat klopt! Een slimme lamp van de IKEA – de TRÅDFRI – kost € 17,95. Een enigszins vergelijkbare lamp van Philips kost € 30,00. Terwijl vlak na de introductie van de slimme lampen bij IKEA de prijzen van de Philips Hue-lampen al zijn gedaald!

Slimme lampen van IKEA

Maar zijn beide systemen vergelijkbaar? Is de slimme verlichting van IKEA ook echt slim? De lampen kunnen weliswaar gekoppeld worden aan een draadloze dimmer, bewegingssensor of afstandsbediening van hetzelfde merk, maar dat is nog niet per se slim. Hooguit handig. Een apparaat is pas slim als die kan samenwerken met andere apparaten.

De apparaten in mijn smart home werken samen door middel van IFTTT. Daarom heb ik als eerste gekeken of de lampen van IKEA dat ondersteunen. De website van IKEA is er kort over: Nee, nog niet:

Wel lees ik op verschillende forums dat er regelmatig updates plaatsvinden. Zo kan het systeem van IKEA al wel aan de bridge van Philips Hue worden gekoppeld. En omdat de bridge van Philips Hue samenwerkt met IFTTT, is het (zij het via een omweg) mogelijk om de lampen op die manier te bedienen. Het is echter niet ondenkbaar dat IKEA in de toekomst zelf ook IFTTT gaat ondersteunen.

De algemene indruk die ik heb gekregen van de IKEA-lampen is dat het nog te vroeg is om te spreken van een volwaardig product voor je smart home. Anderzijds merk ik wel dat er regelmatig verbeteringen worden doorgevoerd door middel van updates. Daarom denk ik dat dit in de toekomst zeker nog zal veranderen. We høuden het in de gåten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *