Menu Sluiten

Smart home beveiliging

Een belangrijk voordeel van een smart home is dat je overal vandaan je slimme apparaten kan bedienen. Dat is een groot gemak. Tegelijkertijd houdt dat ook in dat anderen dat ook kunnen wanneer zij de smart home beveiliging doorbreken. Gebruik daarom altijd sterke wachtwoorden en koop alleen slimme apparaten van bekende merken.

Hoe veilig is een smart home?

Het antwoord daarop is heel simpel. Dat heb je helemaal zelf in de hand. Houdt bij elk slim apparaat dat je installeert het beveiligingsaspect in je achterhoofd. Dat kan betekenen dat je bepaalde functies – die technisch wel mogelijk zijn, maar tegelijkertijd onveilig – wellicht niet moet gebruiken.

Ik ontdekte bijvoorbeeld dat anderen via de brievenbus mijn slimme deurslot konden bedienen door Google Home het commando ‘open de deur’ te geven. In dat geval is het beter om die functie uit te schakelen, totdat de stemherkenning van de Google Home is geoptimaliseerd. Een ander voorbeeld is dat je slimme deurslot de deur opent op basis van de gezichtsherkenning van je slimme camera of deurbel. Technisch gezien is het mogelijk om dat in te stellen, maar formeel wordt deze functie nog niet ondersteunt en aanbevolen door de fabrikanten. Met het oog op smart home beveiliging is het daarom aanbevolen om die functie nog niet te gebruiken. 

Twee elementen van smart home beveiliging

Een smart home heeft twee elementen die je goed moet beveiligen. Dat zijn de beveiliging van het apparaat zelf (vaak door middel van een wachtwoord) en de beveiliging van de gegevens die buiten de deur zijn opgeslagen.

Beveiliging van het slimme apparaat

Het eerste element van smart home beveiliging is de beveiliging van de slimme apparaten zelf. Door bijvoorbeeld niet het standaardwachtwoord van je router of IP-camera te wijzigen, open je daarmee wagenwijd de deur voor kwaadwillende gebruikers. Datzelfde geldt als je zwakke wachtwoorden instelt of altijd hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Gebruik daarom voor elk account dat je aanmaakt een wachtwoordmanager (met Keyfile) om het wachtwoord voor je te laten genereren. Met een wachtwoordmanager hoef je maar één ‘masterpassword’ te onthouden. Met dat wachtwoord krijg je toegang tot de lijst met alle andere wachtwoorden. Omdat je die wachtwoorden niet hoeft te onthouden, kan je ze extra complex maken. Veel wachtwoordmanagers hebben de mogelijkheid om complexe wachtwoorden voor je te generen.

Een keyfile is een bestandje dat je op je computer (of in de cloud) plaatst. De wachtwoordmanager zoekt dat bestandje voordat het de database met wachtwoorden voor je opent. Als dat bestand niet op je computer aanwezig is, kan de database niet worden gelezen. Zo zorg je ervoor dat het onmogelijk is dat anderen toegang krijgen tot jouw wachtwoorden, zelfs als zij je ‘masterpassword’ weten!

smart home beveiliging | wachtwoordmanager

Laat je Google alle wachtwoorden onthouden? Stel dan Google 2-Step Verification in.

Gegevens bij leveranciers

Het tweede element van smart home beveiliging, zijn de gegevens die een smart home buiten de deur opslaat. Denk daarbij aan beelden van de beveiligingscamera. Of aan de IFTTT Applets die je hebt aangemaakt. Bescherm ook die accounts met een sterk wachtwoord. Voorkom dat je account wordt gehackt.

Koop slimme apparaten van bekende merken

Het is mogelijk dat niet alleen jouw account, maar een complete dienst wordt gehackt. Daar kan je zelf weinig aan doen. Het enige dat je preventief kunt doen is om uitsluitend slimme apparaten te kopen van de bekende merken. Die hebben vaak de beveiliging goed op orde, omdat zij zich geen geslaagde hack-poging kunnen veroorloven.

Samengevat: een smart home is veilig, mits je gebruik maakt van sterke wachtwoorden en uitsluitend slimme apparaten van bekende merken koopt. 

2 Comments

 1. Wim Quispel

  Beste Arjan, bedankt voor de informatie in je blog. Je beveelt aan om slimme apparaten van bekende merken aan te schaffen. Maar welke merken zijn bekend in deze business van smart home? Kun jij mij een paar bekende merken noemen, want ik weet niet waar ik aan moet denken. Ik kijk met belangstelling uit naar je antwoord. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Wim Quispel. Email: info@pensioenplusser.nl

 2. Arjan van der Zouwen

  Beste Wim, hartelijk bedankt voor uw reactie.

  Een kenmerk van een slim apparaat is dat het kan communiceren met apparaten van andere merken. Merken die dat ondersteunen en daarin voorop lopen, zijn: Philips, Nest (van Google), Samsung (met bijvoorbeeld de Family Hub) en Bosch. Inmiddels zijn de meeste gerenommeerde merken bezig om hun apparaten ‘slim’ te maken.

  Met mijn opmerking/waarschuwing/aanbeveling doelde ik op allerlei Aziatische merken die hun ‘slimme’ apparaten in Europa goedkoop aanbieden, maar die beveiliging er van minder prioriteit geven.

  Indien u overweegt een smart home te beginnen of slimme apparaten aan te schaffen, dan wil ik u daar met plezier bij adviseren.

  Groeten,
  Arjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *