Menu Sluiten

Smart home

Als je wilt beginnen met een smart home, dan is het verstandig om vooraf een totaalplaatje te hebben van wat je wilt. Zo kan je dan bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij leggen om het totaalplaatje stapsgewijs uit te rollen. Binnen een paar jaar heb je dan je woning volledig slim.

Maar hoe creëer je een totaalplaatje voor je smart home als je niet precies weet wat er op de markt is? Steeds vaker zijn slimme apparaten in het nieuws. Maar werken die wel samen met je huidige apparaten? En vaak zijn er voor één oplossing verschillende apparaten op de markt. Welke kies je dan? Precies, dat is de reden om deze website te starten.

Slim is niet alleen dat je slimme apparaten in huis hebt. Een huis is pas slim als die apparaten ook met elkaar samenwerken. Maar hoe werkt dat?

Voorbeeld

‘s Avonds, 23.30 uur. De voordeur, achterdeur en schuurdeur gaan automatisch op slot. De lampen in huis gaan langzaam uit. De thermostaat springt op 16 graden celsius.

In dit voorbeeld werken het slot (Nuki), de verlichting (Philips Hue) en de thermostaat met elkaar samen. De website (dienst) die de tijd voor ons in de gaten houdt en om 23.30 uur de drie apparaten aanstuurt, heet IFTTT.

Doel van een smart home

Het doel van een smart home is om het leven gemakkelijker én leuker te maken. Dat kan door zoveel mogelijk terugkerende taken te automatiseren, de veiligheid in en rondom het huis op orde te hebben en door te voorzien in zoveel mogelijk sfeer en comfort. Een smart home is een energiezuinige en veilige woning.

In ons huis is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Alle slimme apparaten werken met elkaar samen. Daarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande oplossingen. Dus geen in-elkaar-geknutselde-soldeer-projecten.

Bij het kopen van slimme apparatuur voor mijn smart home let ik er op dat het slimme apparaat IFTTT ondersteunt. Als dat zo is, past het namelijk in het onderstaande schema en werkt het automatisch samen met mijn bestaande apparatuur.

Schema van mijn smart home

De slimme apparaten (weergeven in de bovenste blokken) kunnen bediend worden door middel van IFTTT, Google Home en App.

Gerelateerde artikelen

Lees ook:
Een smart home helpt de mantelzorger